De zorg is wat ons betreft één van de mooiste branches om voor te werken. Het is iedere keer weer een genoegen om mensen in beeld te brengen die het hart op de goede plaats hebben. Gelukkig mogen we meer en meer video’s maken voor zorginstellingen. Er is een goede reden waarom zorginstellingen steeds vaker video inzetten. Bewegend beeld heeft veel meer impact dan tekst of afbeeldingen. De vraag die veel zorginstellingen hebben is: wat voor video maak je?

Om zorginstellingen en organisaties bij deze vraag te helpen hebben wij hieronder verschillende video concepten omschreven. Deze zijn geschikt om diverse communicatiedoelen na te streven.

Zorg video concept #1: Testimonial video

In een testimonial video brengt u succesverhalen in beeld. Verhalen waar de organisatie trots op is. Het draait om een persoonlijk verhaal waarbij de situatie van een persoon of personen met behulp van de organisatie verbeterde.

In de video vertelt een persoon over de beginsituatie. Hier staat een bepaald probleem centraal. Nadat de beginsituatie voor de kijkers helder is brengen we het verbeterproces in beeld. We laten zien wat er gedaan is om van punt A naar punt B te komen. Dit kan worden verteld door middel van een voice-over of door betrokkenen te interviewen. De interviews maken de video menselijk en geloofwaardig. Het is alsof u een compacte, krachtige documentaire aan het kijken bent. Diverse betrokken personen geven de kijker vanuit verschillende perspectieven inzicht in het succesverhaal. Aan het einde van de video vertelt de hoofdpersoon over de eindsituatie. Dit resulteert in een persoonlijk video waarin we een succesverhaal op een oprechte manier in beeld brengen. Dit concept sluit aan bij externe communicatiedoelen.

Hieronder staat een voorbeeld van een door ons gemaakte testimonial video. Deze is gemaakt voor een middelbare school. Dit concept sluit perfect aan bij een zorginstelling.

Zorg video concept #2: Project video

Het eerste video concept gaat over een succesverhaal van een persoon. In sommige gevallen wil je niet het succes van een persoon maar het succes van een afdeling, project of proces laten zien. De organisatie gebruikt bijvoorbeeld een nieuwe werkwijze, methode of techniek en het succes daarvan wil je graag delen met de wereld.

De testimonial video en de project video bestaan uit veel overeenkomende elementen. Maar er zit ook verschil in de video’s. De testimonial video geeft een externe kijk op de organisatie. De hoofdpersoon is bijvoorbeeld een cliënt of patiënt. De project video vertelt het succesverhaal vanuit de organisatie zelf. Medewerkers en directieleden vertellen hun ervaring. In een project video worden meerdere personen geïnterviewd. De personen lichten het onderwerp vanuit verschillende perspectieven toe. In de video spelen sfeerbeelden een grote rol. De beelden moeten de gesproken tekst versterken en de juiste sfeer overbrengen. Dit concept sluit voornamelijk aan bij interne communicatiedoelen.

Hieronder staat een voorbeeld van een door ons gemaakte video. Verschillende medewerkers van een zorginstelling bespreken de toegevoegde waarde van een nieuw systeem.

Zorg video concept #3: Informatieve video

Om informatie over te brengen en ingewikkelde zaken duidelijker te maken zijn animaties perfect! Dit concept is alleen minder voor de hand liggend. In het verleden hebben wij voor een zorginstelling een informatieve speelfilm gemaakt. Ze wilden informatie overbrengen met de juiste impact.

Een tijdje geleden werd er contact met ons gezocht door begeleiders van een zorginstelling. Ze zochten naar een middel om jongeren bewust te maken van de gevaren van social media. Want veel jongeren die begeleid wonen hebben een smartphone en zijn actief op o.a. Whatsapp en Facebook. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de begeleiders niet altijd grip hebben op wat er op de telefoon gebeurd. Ook beleven deze jongeren social media anders waardoor ze eerder gevaar lopen om bijvoorbeeld slachtoffer te worden van bijvoorbeeld een identiteitsfraude.

Het resultaat was een korte film van ongeveer 10 minuten waarin de kijkers een aantal personen volgden. Deze personen hebben via social media contact met elkaar. Alleen is het niet wat het lijkt en probeert één van de personen misbruik te maken van de anderen. De informatieve video eindigt met een onverwacht plot zodat de boodschap duidelijk overkomt. In de video hebben we gewerkt met zowel acteurs als cliënten. Om de cliënten te beschermen wordt de video alleen voor interne doeleinden gebruikt. Hierdoor is het voor ons niet mogelijk om de video te tonen.

Zorg video concept #4: Vlog

Iedereen kent een vlog. Maar wat is het idee erachter? Vlog is een afkorting van video weblog. Het is een soort dagboek van videobeelden. Vloggers filmen zichzelf en geven mensen een kijkje in hun leven. Wij denken dat een vlog een ideaal video concept is om kijkers te laten zien hoe het in de zorg eraan toe gaat.  

Het idee is om de kijker een dag mee te nemen met een zorgmedewerker. We laten de organisatie zien door de ogen van een medewerker. De video begint, de medewerker stelt zichzelf voor en vertelt wat hij / zij in de video gaat doen. Vervolgens filmt hij of zij verschillende werkzaamheden, de pauzes en worden collega’s en/of patiënten geïnterviewd. De verschillende aspecten van een werkdag komen op een leuke, vlotte manier aanbod. We vinden het belangrijk om humor toe te voegen in de vlog. Dit maakt de video positief en leuk om naar te kijken. We zoeken altijd de juiste balans tussen informatie en entertainment. Om de sfeer te versterken voegen we muziek en geluidseffecten toe. De video eindigt met een positieve boodschap van de medewerker. De kijker moet een goed gevoel overhouden na het zien van de vlog.

Met een vlog concept wordt de kijker getrokken door realiteit en spontaniteit. Op deze wijze raken de kijkers bekend met de medewerkers en de werkwijze. De vlog kan onder andere ingezet worden om personeel te werven, informatie te delen of een imago te verbeteren. De kijker zal een beter gevoel hebben bij de organisatie omdat de vlog het menselijk en toegankelijk maakt. Hieronder staat een voorbeeld van een door ons gemaakte vlog voor een basisschool.

Zorg video concept #5: Brand video

Het doel van een brand video is om de visie, missie of identiteit van een organisatie in beeld te brengen. De doelgroep maakt met een brand video kennis met de organisatie als merk.

Dit concept krijgt per organisatie een andere uitwerking. Om de kracht van een brand video te laten zien gebruiken we onderstaande video als voorbeeld. De focus in de video ligt op de zorg die iedere dag wordt verleend, de zorg die niet altijd even gemakkelijk is en vooral de motivatie van de zorgprofessionals om patiënten (beter) te helpen. De video moet in het begin de kijker aanspreken omdat het herkenbaar is. We wilden de motivatie van de zorgmedewerkers koppelen aan de visie van de organisatie. Dit maakt het een relevante visie en versterkt het gevoel van een betrouwbare partner. Aan het einde van de video komt het logo van de organisatie in beeld. De video eindigt met een positieve emotie.

De beelden, de muziek en de voice-over moeten ervoor zorgen dat de juiste sfeer wordt gecreëerd. Mensen nemen nu eenmaal veel beslissingen op basis van gevoel. Hieronder staat een voorbeeld van een door ons gemaakte video.

Leuke ideeën?

Bent u enthousiast over de video concepten en benieuwd wat we voor elkaar kunnen betekenen? We komen graag langs voor een kop koffie en een goed gesprek. Uiteraard kunnen gesprekken ook telefonisch en via de e-mail worden gehouden. Daag ons vooral uit, inspireer ons, vertel ons uw verhaal en dan zullen wij u een succesvolle video teruggeven.

Comments are closed.