Die goede oude tijd, toen scholen alleen een open dag hielden en een informatieavond organiseerden. Het was genoeg om ieder jaar voldoende nieuwe leerlingen aan te trekken. Tegenwoordig gaat dit minder makkelijk en moeten veel scholen zichzelf meer promoten om op te vallen. Een sterk communicatiemiddel om dit voor elkaar te krijgen, is video. Steeds meer onderwijsinstellingen zetten video in om hun opleiding onder de aandacht te brengen. Dit heeft een goede reden: bewegend beeld heeft veel meer impact dan tekst of foto’s. De belangrijkste vraag die scholen zichzelf op dit gebied stellen, is wat voor video er precies gemaakt moet worden.

Om scholen en onderwijsinstellingen bij deze vraag te helpen, hebben wij hieronder verschillende video concepten omschreven. Deze zijn geschikt voor de promotie van uw school.

Onderwijs video concept #1: Vlog

Onderwijs draait om leerlingen. En om deze centraal te stellen, moeten we ons verplaatsen in hun interesses en leefwereld. De leerlingen van vandaag zijn opgegroeid met de hedendaagse technologie van internet en (mobiele) applicaties. Dagelijks kijken ze naar vlogs over allerlei dingen die zij interessant vinden. Waarom zouden we dus geen vlog maken over hun toekomstige school?

Hierboven staat een vlog die afkomstig is van onze hand. Het idee is om de kijker een dag mee te nemen met een leerling door middel van een vlog. Zo laat u de school door de ogen van deze leerling zien. De video begint, de hoofdpersoon stelt zichzelf voor en vertelt wat hij of zij in deze vlog gaat doen. Vervolgens filmen we verschillende lessen, de pauzes en worden leraren en/of ouders geïnterviewd. Op deze manier komen de verschillende aspecten van een dag op school aan bod. We proberen de video ook grappig te maken. Zo creëren we de juiste balans tussen informatief en entertainment.

De kernwaarden van de opleiding proberen we op een subtiele manier terug te laten komen. Dit is tenslotte kenmerkend voor de betreffende school. Om de sfeer te versterken, voegen we muziek en geluidseffecten toe. Deze benadrukken grappige en informatieve momenten. De vlog eindigt met een positieve boodschap van de leerling, omdat kijkers een goed gevoel moeten overhouden na het zien van de video.

Met dit concept wordt men getrokken door relevantie en spontaniteit. Alles wat ze zien en horen komt rechtstreeks uit de omgeving waarin ze zich straks dagelijks bevinden. Op deze manier raken ze bekend met de school, de leerlingen en de leraren. U zal eerder op het lijstje van de leerling verschijnen omdat de vlog de school toegankelijk maakt.

Onderwijs video concept #2: Top-10

Naast vlogs worden er op online platformen veel top-10 video’s gemaakt. Verschillende YouTubers hebben veel succes omdat ze ermee in de smaak vallen bij jongeren. Deze video’s zijn snel, grappig en bieden de mogelijkheid om informatie op een leuke manier over te brengen.

Een top-10 kan inhoudelijk en visueel op verschillende manieren worden gemaakt. Wij raden aan om deze video door een aantal leerlingen te laten presenteren. Er wordt herkenbaarheid gecreëerd  wanneer bepaalde gezichten steeds terugkomen. In het begin van de video stellen de leerlingen zichzelf voor en vertellen ze wat de kijkers te zien krijgen, namelijk 10 redenen om te kiezen voor hun school. In de ideale situatie komen de argumenten van de leerlingen zelf en is het een goede combinatie van serieuze en grappige aspecten.

De momenten met de leerlingen worden in en rondom de school gefilmd. Hierbij moet soms wel wat in scène worden gezet, al wordt er altijd voldoende ruimte gecreëerd voor spontaniteit. Dit zijn vaak toch de leukste beelden. Samen met animaties, geluidseffecten en muziek ontstaat er dan een doelgerichte video.

Net als bij de vlogs spelen we in op de leefwereld van de doelgroep. Samengevat krijgen de kijkers 10 goede en grappige redenen te zien waarom zij kunnen kiezen voor een specifieke school.

Onderwijs video concept #3: Informatieve video

Met dit concept willen we op een speelse, snelle, maar oprechte manier informatie overbrengen. De basis van een video bestaat uit 1 of 2 leerlingen die voor een foto-achtergrond (1 specifieke kleur) vertellen waarom de kijkers voor hun opleiding moeten kiezen. Ze praten recht in de camera om hun toekomstige schoolgenoot écht toe te spreken.

De leerlingen vertellen in 2 à 3 minuten het belangrijkste over hun school. Om ervoor te zorgen dat de video aantrekkelijk blijft, animeren wij gebruikte woorden en zinnen groot in beeld. Dit zorgt voor de nodige afwisseling, maar benadrukt ook specifieke elementen. We maken het speels door te knippen tussen close en medium shots van de spreker. Om het geheel compleet te maken, zorgen we voor sfeerbeelden van leerlingen en de school. Dit is belangrijk om de tekst waarover gesproken wordt ook daadwerkelijk te kunnen laten zien.

Ten aanzien van de andere video concepten draait het in dit geval voornamelijk om het overbrengen van informatie. Dit op een speelse, persoonlijke manier.

Onderwijs video concept #4: Rondleiding

Kinderen vinden het leuk om tijdens een open dag rondgeleid te worden door leerlingen van de school zelf. Daarom dachten wij direct aan een rondleiding die is vastgelegd op video.

Als in een documentaire wordt de kijker rondgeleid op de betreffende school. Er is interactie tussen de interviewer en de leerlingen. De interviewer komt niet in beeld zodat iedereen zich kan verplaatsen in zijn rol. Binnen een aantal minuten krijgt de kijker op vlotte wijze een goede impressie van de school. De video moet zowel interessant als vermakelijk zijn en er moet een goed en vertrouwd gevoel bij de kijker blijven hangen. Hierboven staat een voorbeeld van een rondleiding die wij produceerden.

Onderwijs video concept #5: Eigen Verhaal

Iedere onderwijsinstelling heeft zijn eigen verhaal, een eigen visie en kernwaarden voor hoe er les moet worden gegeven. Er is een eigen identiteit en er moet een sfeer zijn waarin leerlingen zich thuis voelen. Dit gevoel is het uitgangspunt bij het concept voor een eigen verhaal.

Deze aanpak kan per school verschillen. Daarom nemen we bovenstaande video als voorbeeld. Hierin hebben we de slogan ‘Van Brugklasser tot Student’ als uitgangspunt gebruikt. Een leerling heeft een voice-over ingesproken waarbij ze de kijker meeneemt op haar reis van brugklasser tot student. De tekst is gericht op algemene emoties. Om de video tijdloos te maken, is het belangrijk om het verhaal algemeen te houden. Zo kan de kijker zich hiermee identificeren. De video eindigt met een sterke trigger wat het puur, persoonlijk en geloofwaardig maakt. De beelden, muziek en voice-over zorgen ervoor dat de juiste sfeer wordt gecreëerd. Veel scholen worden nu eenmaal gekozen op basis van gevoel.

Leuke ideeën?

Bent u enthousiast over de verschillende concepten en benieuwd wat we voor elkaar kunnen betekenen? We komen graag langs voor een kop koffie en een goed gesprek. Uiteraard kunnen deze gesprekken ook telefonisch en via de e-mail worden gevoerd. Daag ons vooral uit. Vertel ons uw verhaal en dan zullen wij u een leuke video teruggeven.

Comments are closed.