Het vinden van goed personeel is een uitdaging voor iedere organisatie. Zeker in een tijd met veel vraag in de markt. Het wordt daarom steeds belangrijker om onderscheidend te zijn op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Opvallen en interesse wekken bij potentiële werknemers, dat is wat ieder bedrijf nastreeft. Een uitermate geschikt medium om dit voor elkaar te krijgen, is video. In een kort tijdsbestek is het mogelijk om mensen op een leuke manier een impressie te geven van de gehele organisatie. De vraag is echter wat voor video u rondom een vacature maakt.

Om bedrijven te helpen zoeken naar het antwoord op deze vraag, hebben wij hieronder verschillende video concepten omschreven. Ze zijn geschikt voor uw zoektocht naar nieuw personeel.

Vacature video concept #1: Portretvideo

In een portretvideo staat één persoon centraal. We willen dat de kijker zich kan identificeren met de hoofdpersoon. Door de ogen van de hoofdpersoon schetsen we een persoonlijk beeld van zijn/haar functie binnen de organisatie.

Hierboven staat een voorbeeld van een door ons geproduceerde portretvideo ter promotie van een vacature. In de stijl van een filmische documentaire volgen we de hoofdpersoon tijdens zijn/haar werkzaamheden. Hierbij brengen we verschillende aspecten van zijn/haar dag in beeld. We filmen de reis naar het werk, de interactie met collega’s en gesprekken met klanten. Naast werkgerelateerde activiteiten kunt u ook iets persoonlijks in beeld brengen. Dit zorgt er voor dat de kijker zich kan identificeren met de hoofdpersoon. Denk hierbij aan rondje wandelen, sporten of muziek maken. Dit natuurlijk alleen als het ook daadwerkelijk in het verhaal past. In de vorm van een voice-over onder de beelden vertelt de hoofdpersoon zijn/haar verhaal. We raden aan om deze voice-over op te nemen middels een interview. Hierbij hoeft de persoon in kwestie niet te acteren en krijgt u oprechte uitspraken. Een goed portret maakt een vacature menselijk.

Vacature video concept #2: Promo

De persoon in een portretvideo spreekt mensen aan om te werken binnen een bepaalde functie of afdeling. Het is echter lastig om mensen op deze manier te enthousiasmeren voor verschillende vacatures binnen diverse afdelingen. Bent u op zoek naar een video voor de arbeidscommunicatie van het gehele bedrijf, dan kan de promo u helpen.

Stel uzelf de volgende vraag: Wat is de belangrijkste reden om bij ons te komen werken? In de onderstaande video was dit de locatie. Werken op een luchthaven is dynamisch en heeft internationale allure. Om deze redenen krijgen de functies meer aanzien en is het aantrekkelijker om er op te solliciteren. Wij bouwen de video dan ook op rondom dit aspect.

Wij maken dynamische sfeerbeelden van de werkzaamheden en personeelsleden. De video komt vervolgens tot leven met indrukwekkende muziek en geluidseffecten. Onder de beelden kunnen we een voice-over of quotes van verschillende werknemers plaatsen. Tot slot komt het personeel op trotse wijze in beeld om te laten zien dat ze het bedrijf samen tot een succes maken.

Vacature video concept #3: Interview

Het is niet altijd nodig om een vernieuwend video concept te ontwikkelen. Soms is het prima om ‘back to the basics’ te gaan. In dit geval filmen we een interview dat ondersteund wordt met sfeerbeelden.

Een interview is oprecht en persoonlijk. Tijdens het interview kan er worden verteld over het bedrijf, het personeel, de werkzaamheden en de cultuur. Er kan één persoon aan het woord zijn, maar het is nooit verkeerd om meerdere mensen hun verhaal te laten doen. Vanuit verschillende perspectieven kan een onderwerp zo uitgebreider worden toegelicht. Door afwisseling blijft de kijker ook geboeid.

Interviews zijn geloofwaardig. En om dat te versterken gebruiken we positieve, uptempo muziek. Met sfeerbeelden willen we het interview visualiseren. Een’ praatje-plaatje’ creëren, zoals wij dat noemen. Als er bijvoorbeeld gesproken wordt over de informele werksfeer, wilt u een shot zien waarin mensen met elkaar lachen.

Hierboven staat een voorbeeld van interviewvideo zoals we net hebben beschreven. De video gaat in op de visie van een bedrijf en tegelijkertijd is het concept uitermate geschikt om de werving van nieuw personeel te stimuleren.

Vacature video concept #4: Zelf filmen

20 brugklassers filmen zelf hun dag op Sprengeloo.

20 brugklassers filmen zelf hun dag op Sprengeloo!

Geplaatst door Veluwse Onderwijsgroep op Maandag 3 juni 2019

Op zoek naar een spontane video? Eentje waarin niet wordt geacteerd? Denk er dan eens over na om werknemers zelf te laten filmen. Gewoon met hun eigen telefoon. Zo ontstaan er pure beelden van het leven op de werkvloer.

Hoewel de meeste telefoons tegenwoordig prima beeldkwaliteit leveren, kunt u ook gebruik maken van GoPro’s of simpele compactcamera’s. Let op, de ervaring leert dat er met dit concept veel onbruikbaar beeldmateriaal wordt gemaakt. Logisch. De medewerkers zijn nu eenmaal geen professionele cameramensen.

Om voldoende diversiteit aan shots te verkrijgen, laten we meerdere personen hun reis naar het werk filmen, de aankomst, de werkzaamheden en de gezellige pauzes. De meest spontane en grappige beelden monteren we tot een positieve video. Realistischer dan dit kan het niet! Om de werknemers een idee te geven van wat ze kunnen filmen, maken we een scenario en een shortlist. We leggen duidelijk uit wat de bedoeling is en geven de filmers voldoende tijd om beelden te draaien. Hoe meer beelden, hoe beter.

Vacature video concept #5: Aftermovie

Ieder bedrijf organiseert ze wel eens: bedrijfsfeesten en uitjes. Dit om aan teambuilding te doen of gewoon om samen een leuke tijd te hebben. Deze evenementen vinden meestal plaats op sprekende locaties waar ook nog eens een goede onderlinge sfeer hangt. Een aftermovie van een bedrijfsfeest is daarom ideaal om in te zetten voor de promotie van vacatures of arbeidscommunicatie.

Een aftermovie is een promotiemiddel waarmee u kunt laten zien waarom het zo leuk is om bij het bedrijf te komen werken. Naast blije mensen is het natuurlijk goed om ook iets van het bedrijf zelf te laten zien. We willen voorkomen dat het een standaard aftermovie wordt waarbij een koppeling met het bedrijf nauwelijks zichtbaar is. Wij raden daarom aan om vooraf de belangrijkste bedrijfswaardes en redenen om voor de organisatie te werken op papier te zetten. En we gaan nog een stapje verder.

Wij willen voorafgaand aan het filmen weten hoe de aftermovie eruit komt te zien. Dit doen we door een scenario te maken. Het is prettig voor een cameraman als hij/zij weet wat er tijdens het feest in beeld gebracht moet worden. Zo creëren we een goed doordachte, maar spontane aftermovie.

Leuke ideeën?

Bent u enthousiast over de video concepten en benieuwd of we iets voor elkaar kunnen betekenen? Dan moet u weten dat we graag eens langskomen voor een kop koffie en een goed gesprek. Uiteraard kunnen deze ook gevoerd worden via de telefoon of e-mail. Daag ons vooral uit. En inspireer ons! Vertel ons uw verhaal en wij zullen u er een succesvolle video voor teruggeven.

Comments are closed.