Waar zouden we zijn zonder techniek? De wereld zou er totaal anders uitzien. Hieruit blijkt al hoe belangrijk technische bedrijven zijn voor onze maatschappij. Van origine zijn technische bedrijven heel erg op zichzelf gericht. Maar daar zit verandering in, steeds meer technische bedrijven willen juist de kracht van hun bedrijf laten zien. Een uitermate geschikt medium om dit voor elkaar te krijgen, is video. In een kort tijdsbestek is het mogelijk om mensen op een leuke manier een impressie te geven van de gehele organisatie. De vraag die veel technische bedrijven hebben is wat voor video u rondom een uw bedrijf maakt.

Om technische bedrijven te helpen zoeken naar het antwoord op deze vraag, hebben wij hieronder verschillende video concepten omschreven.

Video concept #1: Actie film

Stoer, wow, gaaf! Dit moet de eerste reactie zijn na het zien van een actie film. Hierboven staat een actie film die wij gemaakt hebben voor het Gilde Vakcollege Techniek. De video is gemaakt voor een technische opleidingen maar hetzelfde concept kan toegepast worden voor een technische bedrijf.

We hebben een tijdloze video gemaakt waarin de scholieren en hun vakgebied op een stoere en inspireerde wijze in beeld komen. De structuur van de video werd ingevuld door de viertal opleidingen waaruit leerlingen in jaar 3 een keuze moeten maken (Bouwtechniek, Elektrotechniek & ICT, Metaaltechniek en Voertuigentechniek). We hebben deze opleidingen op een idealistische manier gefilmd door iedere opleiding te koppelen aan een scholier. We filmde de scholieren op externe, robuust uitziende locaties. De beelden vertellen een verhaal van passievolle en trotse scholieren die werken met techniek. Om de beelden te versterken en de kijker te voorzien van informatie werd er een voice-over toegevoegd. De voice-over werd ingesproken door een jongen met dezelfde leeftijd als de scholieren. Op deze wijze speelden we in op de belevingswereld van de kinderen. Om de gehele video af te maken voegden we filmische muziek toe. Dit zijn onze ingrediënten voor een opvallende, actie bedrijfsfilm.

Video concept #2: Projectvideo

In plaats van een algemene bedrijfsvideo wilt u misschien specifieker ingaan op uw werk. Met een projectvideo kunt u het succes van specifieke projecten delen met de wereld.

Een projectvideo kunt u op verschillende manieren vormgeven. In bovenstaande video hebben we ervoor gekozen om informatie te delen doormiddel van een interview. U kunt er ook voor kiezen om informatie te delen met tekstanimaties of een voice-over. Een interview licht een onderwerpt vanuit een persoonlijke ervaring toe. Tekstanimaties en een voice-over geven meer algemene informatie. Het merendeel van een projectvideo bestaat uit sfeerbeelden. De beelden moeten de gesproken tekst of animaties versterken. Dit resulteert in een duidelijk verhaal met de juiste boodschap.

Hierboven staat een voorbeeld van een door ons gemaakte video. De eigenaar van het bedrijf vertelt over de uitdagingen, de werkwijze en succes van een renovatieproject.

Video concept #3: Productvideo

In plaats van een video gericht op een project kunt u ook video’s maken gericht op producten. Productvideo’s kunnen op vele manieren worden vormgegeven. U kunt een informatieve weg inslaan door bijvoorbeeld uit te leggen hoe een product werkt. Veel bedrijven maken video’s om gebruikers te helpen. Maar u kunt ook uitleggen hoe een product wordt gemaakt. U geeft de kijker bijvoorbeeld een rondleiding door een fabriek en laat mensen aan het woord die vertellen over het productieproces. Een dergelijke video verhoogt de engagement met een product en bedrijf.  

Naast een informatieve insteek kunt u bijvoorbeeld ook een grappige productvideo maken. Het doel van de bovenstaande video was om in relatief korte tijd en op een originele manier de LionFiber lasermachine te presenteren. De LionFiber is een product van Lion Lasers, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, verkoop en service van industriële lasersystemen. De machines worden voornamelijk ontwikkeld en gebouwd voor het graveren, coderen, snijden en lassen van diverse materialen. Het idee was dat de lasermachine zichzelf “verkoopt” door een verhaal te laseren op verschillende materialen. De lasermachine stelt zichzelf voor en verkoopt zichzelf door zijn USP’s te noemen.

Video concept #4: Portretvideo

In een portretvideo staat één persoon centraal. U wilt dat de kijker zich kan identificeren met de hoofdpersoon. Door de ogen van de hoofdpersoon schetsen we een persoonlijk beeld van zijn/haar functie binnen de organisatie. Hierboven staat een voorbeeld van een door ons geproduceerde portretvideo over een aannemersbedrijf. In de stijl van een filmische documentaire volgen we de hoofdpersoon tijdens zijn/haar werkzaamheden. In plaats van een documentaire stijl kunt u de portretvideo ook stoerder maken. Met dynamische muziek, snellere shots en transitie effecten creëert u een totaal andere sfeer. Welke stijl u ook kiest er worden altijd verschillende aspecten van een werkdag in beeld gebracht. We filmen de reis naar het werk, de interactie met collega’s en werkzaamheden. Naast werk gerelateerde activiteiten is het mogelijk om iets persoonlijks te filmen. Denk hierbij aan wandelen in de natuur, sporten of muziek maken. Dit kan alleen worden toegevoegd als het aansluit bij het verhaal. In de vorm van een voice-over vertelt de hoofdpersoon zijn/haar verhaal. We raden aan om deze voice-over op te nemen middels een interview. Hierbij hoeft de persoon in kwestie niet te acteren en krijgt u oprechte uitspraken. Een goed portret maakt een bedrijf menselijk.

Video concept #5: Point of view video

Een point of view video is een video waarbij gefilmd is vanuit het standpunt van een persoon. In de praktijk zet een persoon een helm op zijn / haar hoofd met daarop een camera en wijde lens. Met de beelden kunt u activiteiten in het bedrijf laten zien door de ogen van de werknemers.

De bovenstaande video hebben we gemaakt voor een middelbare school. Het voelt alsof u zelf door de school loopt, lacht met vrienden en letterlijk in een klaslokaal zit. Dit concept sluit naar onze mening goed aan bij een technisch bedrijf. U kunt namelijk op een verfrissende manier werkzaamheden in beeld brengen.

Leuke ideeën?

Bent u enthousiast over de video concepten en benieuwd wat we voor elkaar kunnen betekenen? We komen graag langs voor een kop koffie en een goed gesprek. Uiteraard kunnen gesprekken ook telefonisch en via de e-mail worden gehouden. Daag ons vooral uit, inspireer ons, vertel ons uw verhaal en dan zullen wij u een succesvolle video teruggeven.

Comments are closed.