Iedere marketeer kent de 6 beïnvloedingstechnieken van Cialdini. Dit is niet zonder reden, door de jaren heen zijn ze enorm effectief gebleken. Daarom vonden wij het interessant om na te denken welke elementen we kunnen toe passen in een promovideo. In dit artikel geven we kort en krachtig onze visie op de 6 beïnvloedingstechnieken van Cialdini. Deze technieken komen uit het boek “Influence: The Psychology of Persuasion” van Dr. Robert B. Cialdini.

Autoriteit

Het uitstralen van autoriteit is terug te zien in de veredelde tandpastareclames en werd o.a. al toegepast in 1949 met de campagne “more doctors smoke camel than any other cigarette”. Door de jaren heen zijn de boodschappen in reclames flink veranderd maar de beïnvloedingstechniek autoriteit werkt nog steeds.

Maar waarom werkt het om autoriteit te creëren? Van jongs af aan wordt ons geleerd om te luisteren naar autoriteit. Dit is ten goede van onze veiligheid maar ook een teken van respect. We luisteren o.a. naar onze ouders, leraren en politie. Als we ouder worden zijn we nog steeds geneigd om bij het uitvoeren van een bepaalde actie onze mening te baseren een expert. Dit werkt het effectiefst als het gaat over onderwerpen waar we zelf weinig verstand van hebben en grote invloed kan hebben op ons leven, bijvoorbeeld dokters, advocaten of financieel adviseurs.

Heeft uw bedrijf een onderscheidend certificaat, keurmerk of prijs ontvangen? Toon het in uw promovideo. Dit kan worden toegevoegd doormiddel van een animatie en/of de tekst van een voice-over. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een expert bijvoorbeeld een tandarts, dokter en leraar in beeld te brengen. De expert vertelt de voordelen van een product of dienst en de kijker zal zijn/haar woord eerder geloven.

Sympathie

Bedrijven zijn net mensen, ze willen leuk gevonden worden. Waarom? We beantwoorden een vraag eerder met ‘ja’ als we het bedrijf dat het vraagt ook leuk vinden. Daarom creëren bedrijven video’s zodat de doelgroep hun leuk gaat vinden. De onderstaande zaken helpen bij het creëren van sympathie.

Toon aantrekkelijke mensen in uw video’s. Knappe mensen komen eerder over als eerlijk, grappig en betrouwbaar. Naast het tonen van aantrekkelijke mensen wilt u dat de mensen overeenkomen met de doelgroep op het gebied van hun interesses, mening en persoonlijk. Geef als bedrijf complimenten aan uw kijkers. Kijkers hebben eerder een band met bedrijven en personen waarvan ze een compliment krijgen. De doelgroep mag een bedrijf eerder als het dezelfde waardes en idealen heeft. Daarnaast helpt het als het bedrijf en de doelgroep hetzelfde doel nastreven.

In de onderstaande video voor CLB hebben wij sympathie gecreëerd door echte zorgprofessionals te filmen. Deze mensen zijn tevens de doelgroep van de video. In de video geven we de doelgroep een compliment door te zeggen dat ze het grootste hart van allemaal hebben. Ook vertellen we dat het bedrijf en de doelgroep dezelfde waarden, idealen en doelen nastreven, namelijk betere zorg creëren.

Schaarste

Schaarste of exclusiviteit zijn veel gebruikte psychologische tools om kijkers te beïnvloeden. Schaarste creëert u met termen zoals “op=op” en “Zolang de voorraad strekt”. Exclusiviteit creëert u door voor een kleine groep mensen een product of dienst aan te bieden. Beide acties verhogen de waarde van het aanbod waardoor men hebberig wordt.

Het doel is om de kijker enthousiast te maken en een gevoel van urgentie te creëren. Eén video met termen zoals “op=op” en “Zolang de voorraad strekt” werkt. Ook kunt u de doelgroep op de hoogte houden van het aantal dagen dat een actie geldt. Hiermee creëert u nog meer urgentie.

In de onderstaande video staat exclusiviteit centraal. We brachten voor een autodealer exclusieve sportauto’s in beeld.

Commitment en consistentie

Een van de grootste zwaktes van de mensheid is de moeite om te veranderen. We houden graag vast aan onze gewoontes. Door aan onze gewoontes vast te houden hoeven we niet meer na te denken over moeilijke beslissingen om een probleem te verhelpen.

U wilt dat uw doelgroep zich visueel hecht aan uw bedrijf. Vraag in de call-to-action van uw video om de video te delen op social media kanalen. Door een video te delen met vrienden en familie creëert deze persoon een ‘commitment’ met uw bedrijf. Daarnaast zou u ook een wedstrijd kunnen organiseren waarbij de doelgroep zelf videocontent maakt die aansluit bij uw bedrijf. Dit kan een testimonial of een challenge zijn. Door het maken van content hecht de persoon zich aan uw bedrijf.

Zal dit direct meer sales genereren? Nee, waarschijnlijk niet. Commitment en consistentie zijn beïnvloedingstechnieken voor de langere termijn. U creëert binding met de doelgroep waaruit waardevolle klanten kunnen ontstaan.

Sociale bewijskracht

Mensen vertonen regelmatig kuddegedrag. Als iedereen om je heen begint te rennen, zullen de meeste mensen zonder te weten wat er gaande ook gaan rennen. Ditzelfde principe kan gebruikt worden om mensen te beïnvloeden. Mensen zijn bijvoorbeeld onbekend met uw bedrijf of product en in plaats van zich te verdiepen, vertrouwen ze op andere mensen. Sociale bewijskracht is een ideale tool om uw kijkers te beïnvloeden. We gebruiken sociale bewijskracht door referenties, klanten of werknemers aan het woord te laten. Ook kunnen bekende personen worden ingezet om de kijker te overtuigen. De beïnvloedingstechnieken Sociale Bewijskracht en Sympathie worden vaak samen gebruikt omdat ze elkaar versterken.  

In de onderstaande vlog laat een leerling haar school zien. Door zelf heel enthousiast te zijn over de school vertrouwen mensen er eerder op dat hun kinderen de school ook leuk zullen vinden.

Wederkerigheid

De laatste beïnvloedingstechniek van Cialdini is wederkerigheid. Hiermee wordt ingespeeld op het schuldgevoel van een persoon. Door een product of dienst gratis weg te geven krijgt de persoon in kwestie het gevoel iets terug te moeten doen. Dus door iets gratis weg te geven zal de persoon eerder iets afnemen.

Een video kan worden ingezet als middel om de gratis dienst of product te promoten. In de call-to-action van een video kan een gratis e-boek, webinar of probeerversie benoemd worden.

De zes beïnvloedingstechnieken zijn in combinatie met elkaar te gebruiken. Wel is vast gesteld dat het toepassen van 4 of meer van deze technieken een averechts effect heeft.

Interessant?

Bent u enthousiast over de mogelijkheden en benieuwd wat we voor elkaar kunnen betekenen? Wij denken graag mee hoe u de kijker van uw video’s kan overtuigen en aanzetten tot handelen. We komen graag langs voor een kop koffie en een goed gesprek. Uiteraard kunnen gesprekken ook telefonisch en via de e-mail worden gehouden. Daag ons vooral uit, inspireer ons, vertel ons uw verhaal en dan zullen wij u een succesvolle video teruggeven.

Comments are closed.